How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site. Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Plumberpro Your Own Question
Plumberpro
Plumberpro, Home Appliance Technician
Category: Appliance
Satisfied Customers: 634
Experience:  Heating and hot water heating appliances experienced
77408428
Type Your Appliance Question Here...
Plumberpro is online now

i have a valliant ecotec plus 831 installed about 8 months

Resolved Question:

i have a valliant ecotec plus 831 installed about 8 months ago great up to now, i have had to recharge it about 3 times in the last 2 months this morning not working so recharged it lots of loud banging noises for a while then it stopped and the heating came on ,but no hot domestic water at all .i have noticed that hot water is flowing out of the copper vent pipe onto my garage roof this is constant flow of hot water have turned the boiler off but water still flowing .i cannot get in touch with the installer at all .have you any ideas please
Submitted: 2 years ago.
Category: Appliance
Expert:  Plumberpro replied 2 years ago.
Plumberpro :

Hi ,

Plumberpro :

Hi . your expansion vessel may be flat or torn inside, but need more info

Expert:  Plumberpro replied 2 years ago.
Our chat has ended, but you can still continue to ask me questions here until you are satisfied with your answer. Come back to this page to view our conversation and any other new information.

What happens now?

If you haven’t already done so, please rate your answer above. Or, you can reply to me using the box below.
Customer: replied 2 years ago.

the copper expansion pipe that falls onto the garage roof is constantly flowing and really gushing out for about 15 seconds every 40 seconds

the heating side of the system seems to be working ok but when it is turned off the water runs cold when the boiler is on the water runs hot onto the garage roof we still have no water at all coming out of the hot taps ,when you open a hot tap you get a dribble of water then there is a slight clunk in the system then nothing

Expert:  Plumberpro replied 2 years ago.

have you left the filling loop tap open ?

Hi , that is the pipe linked to the safety pressure release valve in the boiler . this releases at 3 bar. As the boiler heats the water the water expands. To stop damage they boiler has an expansion vessel. This is a metal vessel with a balloon type device inside. .these arev pumped up to around 1.5 bar. After a while they loose charge and need repressurising .if they go flat there is no where for the expanded water to go except out of the safety valve. You then refill the boiler only for the same thing to happen again and so on. The expansion vessel will need pumping up this can be done with a car trye pump

Customer: replied 2 years ago.

thanks for the info would this have caused the system

to be recharged quite often

Expert:  Plumberpro replied 2 years ago.
Your welcome Yes, it would have caused that
Plumberpro and other Appliance Specialists are ready to help you