How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site. Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Matt Your Own Question
Matt
Matt, Mechanical Engineer
Category: Car
Satisfied Customers: 22255
Experience:  BEng hons Mech engineering, in auto industry 22 years
12772297
Type Your Car Question Here...
Matt is online now

I bought one saab 93, 2004 model and kept it in the house garage

Customer Question

I bought one saab 93, 2004 model and kept it in the house garage for about two month. Yesterday i had the oil and filter changed and the car was running absulately good but i felt a few vibration now and than when accelarate. I tried to drive it for 10 to 20 miniute and take it to motorway nd accelarate high. Suddenly the i felt the loses of engine power and the management light came on. Car does not run like before anymore. The engine management light still on. What have done to the car? Please answer.
Submitted: 3 years ago.
Category: Car
Expert:  Shantal-Mod replied 3 years ago.
Hello,

I'm Shantal and I'm a moderator for this topic.

We have been working with the Experts to try to help you with your question. Sometimes it may take a bit of time to find the right fit.

I was checking to see if you had already found your answer or if you still need assistance from one of the Experts.

Please let me know if you wish to continue waiting or if you would like for us to close your question?

Thank you,

Shantal
Expert:  Shantal-Mod replied 3 years ago.
Hello,

I apologize as we have not yet been able to find a Professional to assist you. Do
you wish for me to continue to search for someone to assist you or would you
like for us to close your question at this time?

Thank you for your patience,

Shantal
Expert:  Matt replied 3 years ago.
Hello

On any car if you get a check engine light or other fault light this typically means one or more of the sensors has failed or has a faulty connection.

The ECU senses this and may put the car into 'limp home' mode which typically limits the revs and the amount of power available. Usually the car is safe to drive for a short distance as the mode is intended is intended to get you home without incurring any engine damage

The quickest route to repair is to have the car plugged into a diagnostic machine which will read off the fault code stored in the ECU (providing the light is still on at this point) and indicate which sensor has failed or whether the fault is more serious.

You can do a very rough and ready check yourself by unplugging sensors one at a time and seeing if any of them change the driving condition which would indicate the most recently unplugged sensor is the faulty one. This method is not foolproof though and reading a fault code off is the better method.


from your description this could be a wiring issue as things tend to expand when hot and its possible a poor or partial electrical connection is being pushed apart on one of the major sensors so check the connection plug and wiring to the following;
Airflow meter
Crank position sensor
Cam position sensor
O2 sensor
Throttle pedal position sensor


Also worth checking the connections to the fuel pump for the same reason - unplug each in turn and give them a good squirt of switch / contact cleaner - Not WD40

and also unplug and inspect the main power relays and fuses for signs of overheating or corroded terminals - so the ones for the ECU and the fuel pump

And also unplug the wiring loom connections in the engine bay one at time and inspect for corroded or recessed pins.