How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site. Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask MB Paul Your Own Question
MB Paul
MB Paul, Mercedes Technician
Category: Mercedes
Satisfied Customers: 4317
Experience:  Mercedes Benz Qualified Diagnostic Technician
15777119
Type Your Mercedes Question Here...
MB Paul is online now

When i put it into Neautral at traffic lights then put it

Customer Question

When i put it into Neautral at traffic lights then put it into drive, it feels like it is stuck in 1st gear and won't pick up the revs, the only way to cancel out this problem is to stop, turn engine off and start again, would be grateful for any advise. Sorry it does pick up revs but wont move up a gear.

Submitted: 2 years ago.
Category: Mercedes
Expert:  MB Paul replied 2 years ago.

Hi,


The transmission being stuck in 1 gear is an indication that it has gone into limp mode. If it resets after switching the ignition off & on again then this is because it is an intermittent fault & will drive ok until the car detects a fault once more.


If the transmission is going into limp mode then it should have stored a fault code - the first thing to do is get the codes read on a diagnostic tool.


Also the oil level should be checked - there is no dipstick installed from the factory so a special tool is required (a dipstick! These are available from tool suppliers or also on ebay).


Check the transmission for oil leaks - this transmission is prone to leaking from the electrical connector on the front of the transmission . If leaking from here then the electrical spacer & seals in the transmission will need to be replaced & the electrical connector cleaned with electrical cleaner.


A common fault inside the transmission is with the electrical plate - this usually shows up as a code for the transmission speed sensors. The valve chest needs to be removed for this.


Another possibility can be undervoltage fault codes stored – this is often down to a faulty battery. The battery should be checked with an electronic battery tester if undervoltage fault codes are present in the transmission ECU.


I would also recommend a transmission oil & filter change & inspect inside the sump pan for any signs of swarf indicating internal wear or damage to the transmission .



Best regards, Paul