How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site. Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Matt Your Own Question
Matt
Matt, Mechanical Engineer
Category: Toyota
Satisfied Customers: 23619
Experience:  BEng hons Mech engineering, in auto industry 22 years
12772297
Type Your Toyota Question Here...
Matt is online now

I have a problem with electric. The car isn't starting but

Customer Question

I have a problem with electric. The car isn't starting but the battery and Alternator is fine
Assistant: Have you checked the battery, particularly the terminal connections? Are they corroded?
Customer: yes new battery put in 2 days ago
Assistant: What is the model/year of your Toyota?
Customer: 2006 Avensis T3
Assistant: Are you fixing your vehicle yourself? What have you tried so far?
Customer: no i am trying with a mecanic but he doesn't seem to know what wrong
Assistant: Anything else you want the mechanic to know before I connect you?
Customer: no
Submitted: 6 months ago.
Category: Toyota
Expert:  Matt replied 6 months ago.

Hello and welcome to Just Answer

if the engine isn't cranking then first check it can turned over by hand by using a socket on the crank pulley nut, so double checking for any mechanical issues

If OK then check that the main battery cables are on tight and the terminals are clean and bright. Do the same for the engine / gearbox earth strap.

Then follow the main positive lead back to the engine and down to the starter motor, and check the connection at this end as well.

There should also be a small wire to the motor which should have 12V when you're turning the ignition switch/ pushing the start button to crank. If the 12V isn't there, check back along this wire for damage to the insulation or corroded connections

This 12V feed comes directly from the ignition switch/ starter button so this may be faulty and need replacing

Check the resistance of the main positive lead that runs down to the motor as anything more than a few ohms and it should be replaced

Don't forget to try a jump start from another car / battery as its possible the battery is poor, if you have a voltmeter a healthy battery should read 12.7+V

also try substituting the battery for another as I've known a very flat battery to drag down the system voltage too far even with jump cables

one other thing to consider is that the immobiliser is faulty and preventing the starter from being enabled - however if the dash / ignition lights are on then this usually means that its off

If this is all OK then its possible the car needs a new starter motor

Expert:  Matt replied 6 months ago.

Hi
do you still need help?
Bear in mind that the site takes a deposit from you at the beginning and this is held by the site until you rate my answer at which point the cash is split between the site and the expert. I am only paid for my work on this question if you rate my answer, using the star system at the top of the screen. Please do not forget! If you're not pleased, also let me know because rating bad does not result in a refund, there are better options. Rating now will not close this post nor prevent further replies
Thanks Matt